Millionbøf med kartoffelmos: Sådan laver du retten

Millionbøf med kartoffelmos smager fremragende – og så er det ikke engang specielt vanskeligt at lave. Hvis du er i tvivl om, hvordan du laver millionbøf med kartoffelmos, følger her en nem og anvendelig opskrift.

Mange danske familiers madplan består af en lang række forskellige retter, men der er typisk et par stykker som går igen. Millionbøffen er en af danskernes favoritter, og det er en ret, der står højt på listen over livretter hos både børn og voksne.

Det er der intet at sige til, for millionbøf smager fremragende, og så er retten utroligt nemt at lave. Det er en simpel ret, som de fleste får held med, uanset hvor dygtige de ellers er til at tilberede mad.

I princippet er det blot stegt kød i løg og brun sauce – og gerne med kartoffelmos, som er med til at fuldende retten. Herunder følger en nem og udførlig guide til, hvordan du laver en millionbøf, som smager helt og aldeles fremragende.

Ingredienser

Hvis du vil lave millionbøf med kartoffelmos, er det væsentligt, at du forbereder hver af delene for sig. Derfor følger her en oversigt over de ingredienser, du skal bruge til millionbøf, og de ingredienser, du skal bruge til kartoffelmos.

Millionbøf:

  • 2-3 løg
  • 2-3 gulerødder
  • 200 gram hvidkål
  • 400 gram oksekød med maksimalt 10 % fedt
  • 1 dåse tomatpuré på 70 gram
  • 1 spsk. olivenolie
  • 1 spsk. majsstivelse
  • 2-3 laurbærblade
  • 5 dl oksebouillon
  • Salt og peber

Kartoffelmos:

  • 1,5 kilo kartofler
  • 300 gram pastinakker
  • 1 bundt persille
  • Salt og peber
  • Eventuelt muskatnød

Fremgangsmåde

Du skal tilberede kartoffelmosen og millionbøffen hver for sig, hvorefter de serveres sammen. Du starter derfor typisk med at lave millionbøffen, som sagtens kan tåle at simre, mens du tilbereder kartoffelmosen.

Millionbøf:

  • Skræl løg og gulerødder.
  • Blend løg, gulerødder og hvidkål i en foodprocessor eller i en smoothie blender (se den bedste smoothie blender i test her).
  • Brun kødet sammen med olie i en stor gryde.
  • Tilsæt nu grøntsager og brun dem sammen med kødet i omkring 5 minutter.
  • Rør tomatpuré, bouillon og majsstivelse sammen og tilsæt i gryden.
  • Tilsæt laurbærblade og kog op.
  • Når retten er kogt op, skruer du ned på lavt blus og lader retten simre i omkring 30 minutter.
  • Smag til med salt og peber efter behag.

Kartoffelmos:

  • Skræl kartoflerne og pastinakkerne.
  • Skær dem i store stykker, som du efterfølgende putter i en gryde, der dækkes med vand.
  • Kog det helt mørt og hæld vandet fra – men sørg for at gemme lidt.
  • Mos kartofler og pastinak og spæd til med kogevand, indtil mosen når den rigtige konsistens.
  • Smag til med salt og peber – og tilføj eventuelt en smule muskatnød, som er en fremragende smagsgiver.
  • Anret kartoffelmos på en tallerken og servér med millionbøffen.